Архив на блога

5 декември 2018 г.

Мостовете на Брунел - Трета част


Мост Роял Албърт на река Тамар
Мост Хангърфорд на река Темза
Клифтънския висящ мост на река Авон
  В Третият, последен разказ, за мостовете на Брунел, може да намерите отговор на въпроса, каква е връзката между проектираните от Брунел мостове, известни като: моста Хангърфорд – пешеходен мост на река Темза в Лондон, Клифтънския висящ мост – пътен мост на река Авон в Бристол и моста Роял Албърт – железопътен мост на река Тамар между Плимът и Салташ?
Връзката е любопитна и донякъде тъжна. Недостатъчното финансиране, довело до няколко прекъсвания на изграждането на Клифтънския висящ мост. И въпреки, че изграждането на моста е било в много напреднала фаза, строителството било преустановено, а веригите на моста продадени. Те биват закупени и използвани за строителството на друг мост, проектиран и изграждан под ръководството на Брунел – моста Роял Албърт.
Кливтънският мост все пак бил завършен, но след смъртта на Брунел, от колегите му от Института на строителните инженери, които решили, че завършването на моста ще бъде подходящ паметник на великия инженер. По същото време един друг мост на Брунел, този път пешеходен, трябвало да бъде разрушен в Лондон, където Югоизточната железопътна компания (South Eastern Railway) правела връзките с новооткритата гара Чаринг Крос (Charing Cross railway station), поради което трябвало на мястото на пешеходния мост на Брунел, да бъде изграден железопътен мост. Затова мостът Хангъсфорд е демонтиран, а веригите от него са закупени и използвани за изграждането на Кливтънския висящ пътен мост.

Повече за тези мостове може да прочетете ТУК.

Няма коментари: