8 февруари 2018 г.

Поглед към висящите мостове от прединдустриалната и зората на индустриалната епоха


Мост от конопени въжета - Апу Киесучака (Apu Q’eswachaka), Перу   
Висящ (верижен) мост в Бутан
 Фаусто Веранцио  -  Machinae Novae, 1605, Изображение на висящ мост
В този документален разказ може да научите, как е еволюирала идеята за висящите конструкции на мостовете. Този разказ не изразява категорични твърдения относно първенствата в създаването на различните типове висящи мостове, защото той се опира единствено на информация, събрана от мрежата. Той само се стреми, да обобщи повече информация за висящите мостове, като я подреди и прецизира.
Индустриалната революция дава тласък на развитието на пътното и железопътното строителство, а с това и на строителството на пътни и железопътни системи мостове. С усъвършенстването на металургията и поевтиняването на желязото, то намира все по широко приложение при  изграждането на мостове, като довежда, както до тяхното поевтиняване, така и до възможността за преодоляване на все по-големи отвори.
Висящ мост над протока Менай, Уелс, Великобритания
Конструкцията на висящите мостове е тази, която се превръща в оръжие, с което проектантите на мостове преодоляват най-големите препятствия при изграждане на транспортните системи на развиващите се индустриални общества.



Повече по темата може да прочетете ТУК.




Няма коментари:

Публикуване на коментар